2010/09/06

ÖNCELİKLER - CLAMPS

Aday taramak, uygun adaylar için havuz oluşturmak ve mülakata çağırmak dışarıdan bakıldığında basit bir aşama gibi görünse de aslında işe alım uzmanlarının işi gerçekten zor. Her bireyin farklı karakterlere sahip olması iş arayan kişi kadar, aday arayan uzman için de sancılı bir süreç ne de olsa. Özellikle uygun görülen adayın işi kabul etmeme gibi bir riski taşıması uzmanları daha da zor bir durumda bırakabilir.Peki, uygun olduğunu düşündüğümüz, işinin ehli olabilecek bir adayı elimizden kaçırmamak için neler yapabiliriz?

Aslında cevap; adayın kendi özgeçmişinde ve kişisel beklentilerinde yer alır. Her bireyin iş hayatına atılma, iş değiştirme ya da kariyerini değiştirme sürecinde belirli öncelikleri vardır. Kimisi için alacağı ücret ön planda iken kimisi için iş ilişkileri ya da kendini işinde güvende hissetmesi öncelikler listesinde ilk sıradadır. ABD’de yapılan pek çok araştırmanın sonucunda 6 adet kişisel öncelik tespit edilmiştir. İngilizcede CLAMPS olarak ifade edilen bu öncelikler;

Challenge (mücadele ruhu)
Location (yer)
Advancements (gelişim olanakları)
Money (ücret)
People (insanlar)
Security (güvenlik)

olarak özetlenebilir.

CLAMPS’lere göre; finans alanında bir kariyer hedefleyen yeni mezun bir bireye pazarlama alanında iş teklifi yapmak ne kadar gerçekçi değil ise, ailesi Türkiye’de yaşayan başarılı bir mühendise de yurtdışı şantiyelerinde çalışmasını teklif etmek o kadar gerçekçi olmayacaktır. Bazı adaylar için öncelik para kazanmak olabilir. Ama mutlu bir aile yaşantısını ön planda tutan bireye bu teklifi yapmak hem kişisel anlamda motivasyonu düşürmekte hem de kurumun stratejik verimliliğini azaltmaktadır.

Bu nedenle özellikle özel istihdam bürolarında çalışan uzmanlar tarafından kullanılan CLAMPS’ler, kişilerin kariyer haritalarındaki öncelikleri tespit ederek adayları uygun işlere yerleştirmeyi hedefler. Bireylerin iş aradıkları aşamadaki öncelikleri farklı olduğundan uzmanlar bu noktada daha hassas davranmalıdır. Aday ile empati kurarak, adayın iş için öncelikleri tespit etmeli ve bu doğrultuda iş teklifini gerçekleştirmelidir. Ancak doğru tahmin yapılıp adaya fırsatları doğru aktarıldığı takdirde hem aday hem kurum hem de aracılık yapan uzmanlar kazanır.

Bol “değer”li günler
Merve

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder