2010/10/15

CREATING PEOPLE ADVANTAGE 2010 RAPORU

Boston Consulting Group ve World Federation of People Management Association' ın birlikte hazırladığı “Creating People Advantage 2010” (CPA 2010) raporu yayınlanmıştır. 109 ülkede 5561 İK yöneticisi ile görüşülerek hazırlanmış raporda 21 konu üzerinde çalışılmış ve yetenek yönetimi, liderlik gelişimi, stratejik işgücü planlama ve çalışan bağlılığı gelecek dönemin en önemli 4 başlığı seçilmiştir.

CPA 2010 raporu ile ilgili Emre Kavukçuoğlu ve Serdar Devrim’ in yazıları internet üzerinde mevcut. Her iki yazı da akıcı ve anlaşılır bir dile sahip olduğu için ben çok fazla detaya girmek istemiyorum. Ancak 2010 raporunun bizimle paylaştığı göstergelerin kritikliğine de değinmeden geçemeyeceğim.

Rapor incelendiğinde, özellikle yetenek yönetiminde 2008’den bu yana bir gelişmenin olmaması içler acısı. Oysaki kurum içerisinde yetenekleri keşfedip geliştirmek ve elde tutmak için ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Çünkü başka bir araştırma da (Amrop International ‘2009 – 2014 İK ajandası’ anketi), kurumların %43’ünün gelecek dönemlerde yetenekleri elde tutmanın giderek zorlaşacağını belirttiğini ifade ediyor. Bu noktada yetenekleri keşfedebilmek adına doğru planlama, elde tutmak adına çalışan bağlılığı yaratma ve yeteneklerin zor yetiştiğini düşünürsek yönetici yetiştirme programlarına ağırlık verme önem kazanmaktadır.

Rapordan bir başka detay da yüksek performans gösteren kurumlar ile düşük performans gösteren kurumların analizleri. Yüksek performans gösteren kurumların en önemli ayracı beşeri sermaye olarak ortaya çıkıyor. Rapora göre yüksek performans gösteren kurumlar İK departmanlarının etkin olduğu kurumlardır. Yani, Serdar Devrim’in de belirttiği gibi, İK hem tepe yönetime hem operasyonel yönetime hem de yeteneklere hitap etmektedir. Bu rapor bir İK çalışması olabilir ancak 109 ülkeden 5561 İK yöneticisinin bu çalışmaya katılması, 150 kişilik bir tepe yönetimine yer verilmesi İK’nın stratejik önemini daha da fazla vurgulamaktadır.

Bol “değer”li günler
Merve


Serdar Devrim’in “İK Nereye Gidiyor?” yazısının tamamını okumak için;

http://www.yenibiris.com/HurriyetIK/Oku.aspx?ArticleID=8664

Emre Kavukçuoğlu’nun “İnsan ile Avantaj Yaratmak – BCG Raporu” yazısının tamamını okumak için;

http://ikgunluk.blogspot.com/2010/10/insan-ile-avantaj-yaratmak-bcg-raporu.html

“CPA 2010 Raporu”nun tamamını okumak için;

(http://www.bcg.com/documents/file61338.pdf )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder