2011/02/04

MANAGEMENT TRAINEE

“Management Trainee” ünvanı özellikle insan kaynağını başarılı bir şekilde yönetebilen Amerikan firmalarında (Pfizer, BAT, P&G) ortaya çıkan bir kavram. Türkiye’de MT olarak isimlendirilen bu unvan, özellikle yabancı sermayeli kurumlarda, belirli dönemlerde gerçekleşen alımları ile göze çarpıyor. Son dönemlerde yerli kurumlarda da bu unvanın ilgi çektiğini düşünüyorum.

“Management trainee”
, yeni mezun, deneyimsiz ya da çok deneyimi olmayan bir adayın tecrübeli bir adaya dönüşme aşaması olarak isimlendirilmekte. Türkiye’de özellikle bankacılık sektörünün management trainee adı altında fazlasıyla gelişmiş bir eğitim programı mevcut. Genelde banka programlarında eğitime tabi tutulmadan önce belirli sınavları geçmeniz gerekiyor. Aynı zamanda çok aşamalı ve sorgulayıcı mülakat türlerine maruz kalabiliyorsunuz. Ancak mülakatlarınızı başarılı bir şekilde tamamlarsanız istediğiniz departmanda çalışma ve ilgi duyduğunuz alana yönelik kendinizi geliştirme fırsatına sahip olabiliyorsunuz. Bankalar dışında ilaç firmaları da bu unvanı çok sık kullanmakta. Özellikle yabancı sermayeli kurumlar, yetenek yönetimi açısından belirli dönemlerde deneyimsiz adaylara yönelik alım yapıyor. Süreç bankacılık gibi sancılı bir süreç, ancak sonuçta gelen kazanımlar oldukça yüksek. Sektörel bakış açımıza devam edersek eğer, son dönemlerde perakende sektöründe de fazlasıyla adının geçtiğini düşünüyorum. Hatta perakende kurumlarında Management Trainee pozisyonu sayesinde mağaza personelliği ile başlayan süreç mağaza yöneticiliğine kadar uzayabiliyor. Yani gelişim fırsatı oldukça güzel.

“Management Trainee” isim olarak karizmatik görünse de aslında çok değer verilmesi gereken bir unvan. Çünkü yetenek yönetimi açısından, yani kurumlarda geleceğin yöneticilerini / direktörlerini / müdürlerini yetiştirmek açısından, bir temel taş niteliğinde. Bu nedenle alınan her eğitimin ve kazanılan her deneyimin önemi büyük. Türkiye’de bankacılık sektörü ile başlayan bir geçmişe sahip olsa da şimdilerde perakende sektörü içerisinde sıkça kullanılıyor. Bakalım gelecek dönemde daha başka hangi sektörlerde yer alacak?

Bol “değer”li günler
Merve

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder