2010/05/30

BAŞLANGICIN TADI


Madem ilk yazımızın adını "Başlangıç" koyduk ve hala başlangıçta bahsedilenlerden yola çıkmaya devam ediyoruz, şimdi de bu başlangıcın tadına varmak istiyorum. Ben de sizlere, her tanıdığım İnsan Kaynakları Profesyonellerine sorduğum soru, "Neden İK?" yı anlatacaktım ama bu kadar güzel bir yazı karşısında benim satırlarımın sönük kalacağını düşünüyorum. Yine İpek Aral Kişioğlu'nun kaleminden: Kendimle Mülakat...


Kendimle Mülakat

Her sabah ayna karşısında diş fırçalarken gözlerimin içine bakıp sorarım:

“Mutlu muyum?”

Hayatta bir insanın kendi kendisine sorabileceği en zor ve kendi kendini kandırabileceği en kolay sorudur bu. Cevap aslında peşi sıra gelecek diğer sorularda saklıdır. Stratejik düşünmek diyoruz ya hep, işte hemen beynim de bir ayrıştırmaya gider özel ve iş hayatı diye. Ardından hiç beklemeden ikinci soru gelir:

“Başa dönsem yine aynı mesleği mi seçerdim?”

Cevap:
“Evet, yine İnsan Kaynakları üzerine uzmanlaşmayı seçerdim”

Neden İnsan Kaynakları?

Kapalı uçlu sorulara cevap vermek kolaydır. Ya “evet”, ya da “hayır” dersiniz. Ama unutmayın, eğer karşınızdaki tecrübeli bir soru üreticiyse (bir işe alım uzmanı örneğin) aldığı tek kelimelik yanıt sonrasında size hemen açık uçlu sorusunu yöneltir:

“Neden?”

Bir kişi neden İnsan Kaynakları mesleğini seçer, seçmelidir? Sistemli çalışalım, bu önemli sorunun cevaplarını maddeleştirelim:

1. Kendisini ve insanları çok sevdiği, optimist ve sabırlı olduğu için.
2. Kendisine her ne koşulda olursa olsun çok güvendiği için.
3. Empati ve iletişim becerileri kuvvetli olduğu için.
4. İnsan gibi sınırsız ve ölçümlenemez bir varlık üzerine kariyerini şekillendirmeye karar verecek kadar çılgın olduğu için.
5. Birbirinden çok farklı alanlarda bilgilenmeye ve gelişime meraklı olduğu, araştırmacı ruhu ile çok iyi bir kaynak takipçisi olduğu için.
6. Meslekle yakından ilgilendiği, eğitimini aldığı, seminerlerine katıldığı, sertifika sahibi olduğu için.

Eğer siz de birgün İnsan Kaynakları mesleğine girmeye hevesliyseniz yukarıdaki altı maddenin bünyenizdeki mevcudiyetini iyi sorgulayın ve bizim eşikten içeri ayağınızı bilinçle, kararlı şekilde atın. Çünkü adım attınız kapının ardındaki işiniz gerçekten çok zor olacak.

İnsan Kaynakları Neden Zor?

Pazartesi sabahı ofisime gelip bilgisayarı açtığımda illaki hafta/aylık programımı gözden geçiririm. Bakalım neler varmış:

- İlan çalışması ve özgeçmiş tarama
- İşe alım görüşmeleri , raporlama
- İşbaşı işlemleri ve yeni işe giren grubun oryantasyon programlarının başlatılması ve takibi
- Performans Değerlendirme ölçümleme, raporlaması ve geri bildirim görüşmeleri
- Motivasyon ve iş süreci iyileştirme projeleri inceleme toplantısı
- Gelecek haftasonu eğitimi için katılımcıların bilgilendirilmesi ve katılım teyitleri
- Bölüm içi haftalık eğitim programı
- İnsan Kaynakları istatistiksel verileri ve maliyetlerinin takibi, raporlama
- Genel Müdür ile İK bölüm ve Eğitim bütçesi revizasyon toplantısı
- Şirket içi yetenek bazlı kariyer koçluğu görüşmeleri ve diğer koçların takibi, raporlama
- Durumsal ödüllendirme kapsamına giren çalışanları saptanması, bölümlerle görüşme
- Şirket içi karma proje toplantılarına katılım
- Çarşamba günü açık kapı görüşmeleri
- Yönetici yetiştirme programının ve katılımcılarının takibi, raporlama
- Aylık şirket partisi organizasyonu ve bütçesi
- Sosyal sorumluluk proje takibi, raporlaması
- İş süreçleri üzerinden İK ekibinin takibi ve yönlendirilmesi

Yukarıdaki iş listesi İnsan Kaynakları uygulamaları devredeki bir şirketteki alışıldık manzaradır. Listeye bir de henüz varolmayan, projelendirilme çalışmalarının yürütüldüğü, araştırma evresinde veya proje sonrası hayata geçirilme aşamasındaki iş yükleri eklenebilir. Örneğin şirketinizde Şirket Karnesi (Balance Scorecard) uygulamasını devreye almaya çalışıyorsanız, mesainizin büyük bir bölümünü bu dev projeye ve ekip çalışmalarına ayırmak zorunda kalabilirsiniz.

İnsan Kaynakları bölümlerinin kurum içindeki nihai iki hedefi çalışanların verimlilik ve motivasyonunu yüksek seviyede tutmak ve mümkün olan en tepe noktaya çekmektir. Bu hedeflerini elindeki İnsan Kaynakları enstrümanlarını çalışanların sınırsız beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak yöntemlerle kullanarak tutturmaya çalışır.

‘Sınırsız’ sıfatı peşine takılmış her işle çalışmak zordur. İnsan gibi zihinsel ve davranışsal sınırları, kapasitesi asla kesin belli olmayan, standardize edilemeyecek bir kaynak üzerinden bölüm hedeflerini koyan biz İnsan Kaynakları profesyonellerinin işinin ne kadar zor olduğunu sanırım hayal edebilirsiniz. Özetle kariyer yolunuz boyunca elinizdeki hiçbiri birbirine benzemeyen, her biri kendisine has nitelik ve yetkinliklerle donanmış, değişken insan kaynağınız ile size gösterilen tepeye (şirketin strateji ve hedefleri)çıkmaya çalışır durursunuz.

...

Son Sözlerim Ne Olurdu?


Eğer siz de kariyerinizi iş hayatındaki en kıymetli ama en bilinmez unsur “insan” üzerine inşa etmek istiyorsanız, kurumun bütününde neler olduğunu bilmek hevesindeyseniz ve yukarıda bahsetmiş olduğum altı maddeyi karşılayabiliyorsanız İnsan Kaynakları tam size göre bir iş olabilir. Ama çok kırılgan ve sabırsız yapınız varsa, saatlerinizi bilgisayar başında kaynak, veri, özgeçmiş okuyarak, insanların dertlerini dinleyerek geçiremem diyorsanız bir kere daha etraflıca düşünmenizi tavsiye ederim. İnsan Kaynakları belki de gerçekten sizin için doğru kariyer yolu değildir.

Yazının devamını okumak için;

http://www.kaynagiminsan.com/2010/05/08/kendimle-mulakat/


Bol değerli günler

Merve

1 yorum:

  1. İpek Hanım' ın ve sizin de değindiğiniz gibi, insan kaynaklarını meslek olarak seçmek için kesinlikle bu kriterleri göz önünde bulundurmaları gerekiyor adayların. Görüşmelerde karşılaştığım her yeni mezun, kendi mesleğinin dışında çalışmayı düşündükleri bir alan olup olmadığını sorduğumda "insan kaynakları da olabilir" cevabını veriyorlar. İnsan kaynakları alanında bir çok kimse çalışabileceğini düşünüyor, hem de hiç kendilerini tanımadan. Halbuki sizin de belirttiğiniz 3. maddedeki gibi; öncelikle insan gibi sınırsız ve ölçümlenemez bir varlık üzerine kariyerini şekillendirmeye karar verecek kadar çılgın olmak gerekiyor insan kaynakları alanında çalışmak için...;)))

    YanıtlaSil