2011/03/11

DEĞİŞİM "ENERJİ"Sİ

Son dönemlerde yeşil enerji ile oldukça yakından ilgilenen bir arkadaşım var. Bu yüzden bu kavrama oldukça aşina olduğumu söyleyebilirim. Nedir Yeşil Enerji? Rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, hidro enerji jeotermal enerji gibi kaynaklardan üretilen elektrik enerjisi. Geçen haftalardaki Hürriyet İK sayısında ise şirketlerin çevreye verdikleri zararı en aza indiren uygulamalardan bahsediliyor. Şimdilik üretim süreçleri gözlem aşamasında, bakalım yakın gelecekte bizi neler bekliyor olacak.

Kurumların uluslararası rekabet avantajı sağlaması için değişim yönetimini gerçekten başarılı bir şekilde yürütmesi gerekiyor. Değişimden kasıt ise, görünen gerçeklere ayak uydurmaya çalışmak. Günümüzde kurumların çalışan gelişimine yaptıkları yatırımların yanı sıra dünya çerçevesinde yayınlanan raporlar ve kurum atmosferi de son derece önem kazanmış durumda. PWC’nin raporunu hatırlasınız, 2020 yılında şirketlerin 3 dünya kapsamında (mavi dünya – yeşil dünya – turuncu dünya) hareket edeceklerini söylüyordu. Hürriyet İK’da Burcu Özçelik’in yaptığı haber ise karbondioksit ve dengi sakıncalı gazların kişi başına düşen yüzdesini azaltılacağı yönünde çalışmaların yapıldığını belirtiyor.

Yani aslında sadece çalışan gelişimi yeterli değil. Evet, çalışanlar en az müşteriniz kadar değerlidir. Çünkü onlar olmasa müşteriniz ya da müşterileriniz de olmazdı. Ancak onlar için güzel bir atmosfer yaratmak ve kurumunuzun bulunduğu çevreye katkıda bulunmak da bir o kadar önemli. Ben yeşil enerjiye yakın olan kurumlardan sadece Unilever’i biliyordum. Burcu Özçelik haberine göre ise Unilever dışında P&G, DHL Express, Bilim İlaç, HP, Eczacıbaşı, Koç Bilgi gbi kurumlarda da enerji tasarrufu ön plana çıkmış durumda. Gelecek yeni değişimlerin negatif etkisinin yanında pozitif değişimleri de beraberinde getirecek gibi gözüküyor.

Bol “değer”li günler
Merve

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder