2011/01/20

ORYANTASYON

Pazartesi yaşayacağım yeni bir başlangıç öncesi, aklıma başlangıçları güzelleştiren ve özelleştiren bir süreç geldi: Oryantasyon Süreci. Oryantasyon, yeni işe alınan adayın kurum içerisine adapte olmasını sağlayan, verimliliğini arttırabilen, adayın kendini değerli hissettiği bir dönem.

Son dönemlerde gerçekleşen oryantasyon eğitimleri, kurumlara göre farklılık gösterse de, çalışanların iş ortamına uyumu açısından çok büyük bir öneme sahip. Özellikle görev tanımlarının yöneticiler tarafından net olarak çizilmesi ve beraber çalışılacak takımın yeni başlayana / başlayanlara karşı samimiyeti pek çok engelin daha kolay aşılmasını sağlıyor. Ayrıca İK departmanlarına çok büyük bir pay düşüyor. Kurum kültürünün, iş yapısının ve çalışma şeklinin doğru aktarımı işe yeni başlayan kişinin verimliliğini oldukça fazla etkiliyor.

Oryantasyonun her kurumda farklı uygulandığını yukarıda belirtmiştim. Son dönemlerde standart oryantasyon programları dışında e-oryantasyon ve buddy’lik sistemi öne çıkmış durumda. Bana göre, “e-oryantasyon” zaman yönetimi açısından muhteşem bir icat. Özellikle iş yükünün yoğun olduğu kurumlarda hem işe yeni başlayan kişiler unutulmamış oluyor hem de İK departmanlarına herhangi bir fazladan iş yükü doğmuyor. “Buddy”lik ise, koordinasyon başarılı bir şekilde gerçekleştiği takdirde, çok fazla getirisi olabilecek bir dönem. İşe yeni başlayan kişi için hem yalnız kalma korkusu ortadan kalkmış oluyor hem de kurum içi verimlilik artışı belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor.

Hangi sistem uygulanırsa uygulansın oryantasyon dönemi aslında bir kurumu temsil eden en önemli aşamalardan biri. Eğer çalışanından verim bekleyen bir kurum olmak istiyorsanız, çalışanınıza değer vermeniz ve bunu çalışanınızın işe başladığı ilk gününden itibaren gerçekleştirmeniz gerekiyor. Mülakatlarda hep ilk izlenimin önemli olduğu söylenir. Adayın kurumu seçme süreci ise işe başladığı ilk zamanlardır. Yani ilk izlenimi doğru verebilmek, çalışanının değerli olduğunu hissettirebilmek adına oryantasyon dönemi gerçekten büyük bir öneme sahiptir.

Bol “değer”li günler
Merve


(*) Kariyer Dergi’nin Eylül 2010 sayısında oryantasyon ile ilgili detaylı bir çalışma yer almaktadır. Okunmasını şiddetle tavsiye ettiğim bir yazı olduğunu söyleyebilirim.

1 yorum: